Ajankohtaista

Frank Mangs

Evankelista Frank Mangs oli sotien aikana ja niiden jälkeen yksi merkittävimmistä evankelistoista Suomessa. Suuri määrä ihmisiä tuli hänen kokouksissaan uskoon. Välillä kirkkoihin piti hankki etukäteen pääsyliput, jotta varmasti mahtuisi sisään. Noiden herätysten seurauksena syntyi muun muassa Kansan Raamattuseura.

Elämänsä loppuvaiheessa Frank Mangs näki puhuttelevan näyn ihmisistä, jotka vaeltavat taivastiellä. Se on ajankohtainen tänäänkin.

Frank Mangsin näky:

”Näin ihmisiä, jotka olivat menneet portista, kokeneet uudestisyntymisen ihmeen ja lähteneet kulkemaan tietä, mutta jotka sitten olivat muuttaneet tien joksikin muuksi kuin se oli tarkoitettu. He olivat pysähtyneet ja tehneet tiestä lepopaikan sen sijaan, että olisivat pitäneet sitä matkareittinä.

He eivät olleet pysähtyneet vanhuuden vuoksi. He vain olivat pysähtyneet kasvussaan ja kehityksessään. He olivat pysähtyneet ja alkaneet elää muistoissa. Ja jotkut olivat vain pysähtyneet ja nukahtaneet.

Mutta kaikki he olivat unohtaneet paavalilaisen käskyn; ”Vaikka olemme jo edistyneet matkassamme, vaeltakaamme yhä eteenpäin samaa tietä!”

Taivasten valtakunnassa tulee olemaan niin kuin kymmenen neitsyen kohdalla, jotka lähtivät vastaanottamaan ylkää. Viisi heistä oli ymmärtämätöntä. He eivät ottaneet öljyä mukaansa. Ei öljyä, ei Henkeä! Ei myöskään toimivaa hengenelämää. Heillä oli nimi ja tunnus ja he luulivat, että se rittää.

Näin vielä muutakin. Näin ihmisiä, jotka olivat vetäytyneet pois keskellä tietä loistavan yliluonnollisen valon piiristä. He olivat vetäytyneet tien kummallakin puolella olevaan hämärään. Hämärään, jossa näky sekä synnistä että autuudesta oli pimeyden peitossa. kaikki oli hämrää, harmaata ja epätodellista. Ja tuo harmaa epätodellisuus teki mahdolliseksi sellaisen, mikä ei ollut mahdollista tiellä: leikittelyn synnillä, sekä puheella että teoilla.

Sitten tapahtui jotakin kammottavaa. Hiljaa kuin varjot he luisuivat pois tieltä, jossa ei ollut ojia eikä aitaa. Pois tieltä, jolle he kerran kyynelin ja rukouksin olivat pyrkineet. Pois valosta ja sisälle pimeyteen. Pois Elämästä ja sisälle kuolemaan. Pois elävästä toivosta ja sisälle toivottomuuteen. Sellaiseen toivottomuuteen, jota he eivät itse tunteneet, sillä he olivat kuolleita. He olivat kadottaneet kyvyn tajuta ja reagoida. He olivat kadottaneet kyvyn kokea hengellinen kriisi.

Sitten minun oli pakko kääntää katseeni tien alkuun ja ahtaaseen porttiin. Näin siellä seisomassa suuren joukon. He olivat pysähtyneet aivan portin eteen. Merkillistä oli se, että monet heistä näyttivät olevan iloisia. He olivat iloisia siksi, että luulivat olevansa tiellä, vaikka he eivät olleet koskaan menneet todellisen kääntymyksen ahtaan portin kautta.

Ehkä kauheinta oli se, että heidän keskellään liikkui hahmoja papinpuvussa ja evankelistan varusteissa. Ei, vieläkin pahempaa oli se, että näin oman kuvani varjon tuossa joukossa.”

Frank Mangs koki elämänsä loppuvaiheessa, että hän ei ollut kyllin selvästi neuvonut ihmisiä parannuksen tielle vaan pelkän kääntymyksen tielle.

Raamattu sanoo: ” Parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.” (Luuk. 24:47) Tämä Raamatun sana on voimassa tänäänkin, ja se on ajankohtaisempi kuin koskaan. Meidän kaikkien on syytä muistaa, että taivastie on edelleen parannuksen tie – loppuun asti.

Parannus on monille uskoville tänään vieras. Kun parannuksen teko on menettänyt merkityksensä monella taholla, ovi myös monenlaiselle muulle eksytykselle on avoinna. Pyri siksi sellaiseen seurakuntayhteyteen, jossa julistetaan koko Raamatun sanomaa ja puhutaan myös parannuksessa elämisestä niin kuin siitä on kirjoitettu!

”Ei jokainen, joka sanoo: Herra, Herra, pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. (Matt. 7:21)

Kuinka voin pelastua;

Room.10:

9. Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut;

10. sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.

Matt. 10:32 Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

Luuk. 12:8 Mutta minä sanon teille: jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, myös Ihmisen Poika tunnustaa Jumalan enkelien edessä.